Gedekød

Gedekød fra vores Boergeder sælges når vi får slagtet. Planen er at slagte 2 gange årligt. 1. gang omkring maj/juni, hvor bukke/bukkekid bliver slagtet, inden de kommer i brunst. Her får vi typisk lavet gedepølser og gedespegepølse af gedekødet.

2. slagtning er omkring oktober måned, hvor det er kastrater og gimmere der bliver slagtet. Her er det muligt at købe forskellige udskæringer eller det er muligt at købe kødet fra en hel eller en halv ged.

Blandt de populære stykker kød er:

  • Kølle
  • Bov
  • Ribben
  • Inderlår
  • Yderlår
  • Klump
  • Hals
  • Filet
  • Hakket kød

Gedekød fra Boergeder betragtes som noget af det bedste gedekød der findes – flere steder beskrives boergederne kød som gedernes limousinekød.

Set fra et klimamæssigt perspektiv er der også fordele ved at vælge gedekød som en del af kosten – i følge gedeforum.dk er udledningen ved produktion af kød fra geder kun 1/4 i forhold til produktionen af oksekød.

Salg af gedekød

Vi får slagtet geder løbende, så kontakt os hvis du er interesseret i at købe en hel/halv ged. Lige nu har vi dog ikke nogen planlagte slagtninger før foråret 2023.

Når vi får slagtet gederne, tager vi ofte lidt gedekød hjem til gårdbutikken som udskæringer.

Skriv til kristina@loevegaarden.dk hvis du vil bestille en hel/halv ged i foråret 2023.

Hvad koster gedekød?

Prisen for gedekød afhænger af hvad du ønsker at købe. Her ses priser for udskæringer

Pris / kg
Hel ged inklusiv slagt og partering 20-35 kg110
Kølle 2,00-3,00 kg200
Inderlår 0,60-0,90 kg200
Yderlår 0,50-0,70 kg200
Klump 0,30-0,60 kg200
Forbov 1,20-2,60 kg200
Halsstykke 0,50-1,40 kg200
Filet 0,50-1,35 kg200
Mørbrad 0,20-0,50 kg300
Hakket kød ca. 0,50kg190
Lever150
Hjerte150

Her kan du se priserne for forabejdet gedekød

Pris / stk
Hel spegepølse – ca 0,70 kg175
Halv spegepølse – ca 0,35 kg95
Frankfurtere, 5 skt – ca 0,55 kg125

Hvad smager gedekød af?

Der er flere bud på hvad gedekød smager af, men flere beskriver smagen som en mellemting af kalv og vildt. Andre beskriver smagen som smagen af Bisonkød – men det er der heller ikke mange danskere der kender godt til.

Mange tror fejlagtigt at ged smager af lam – det gør det absolut ikke.

Ud over smagen af kødet, er der også andre fordele ved at bringe geden ind som en del af den mad vi spiser. Kødet er både fedtfattigt og kolesterolfattigt.

Boergeder giver det bedste gedekød

Hvor kan man købe gedekød?

Du kan købe gedekød hos Løvegården.

Hvorfor spiser vi ikke ged?

I Danmark er der ikke tradition for at spise gedekød, mens det forholder sig helt anderledes på verdensplan, hvor det er blandt den mest udbredte kødspise.

Ser man på undersøgelser af kød fra forskellige dyr, er det nemt at forstå hvorfor kød fra gederne er så udbredt som det er, for der er mindre fedt ved gedekød end der er ved kyllingekød, og samtidigt er proteininholdet højt.

100 gram stegt kødKalorierFedtMættet fedtProteinJern
Ged1443,1 g0,93 g27 g3,8 mg
Okse28819,0 g8,0 g27 g3,4 g
Svin36528,0 g10,2 g25 g3,2 mg
Lam27619,0 g8,6 g26 g1,6 mg
Kylling1414,1 g1,3 g25 g1,8 mg
Kilde: Dansk Gede Union og USDA