
At få konstateret cøliaki kan være en stor omvæltning, men med den rette viden og de rette vaner kan man leve et sundt og tilfredsstillende liv uden gluten. Hos Løvegården ved vi, hvor vigtigt det er at have adgang til gode råd og kvalitetsprodukter, der gør overgangen til en glutenfri livsstil lettere. Her får du en guide med vigtige tips og gode råd til dig, der netop har fået konstateret cøliaki.
Tålmodighed er nøglen
Cøliaki er en livslang tilstand, og den eneste behandling er en strikt glutenfri kost. Det kan tage tid for tyndtarmen at hele, så det er vigtigt at have tålmodighed. Mange oplever en markant bedring inden for de første måneder, men hos nogle kan det tage år, før tarmen fungerer normalt igen. Børn plejer at reagere hurtigere end voksne, og ofte vil deres humør og fordøjelse forbedres efter få uger på glutenfri kost.
For voksne og børn med mildere symptomer kan det tage længere tid at mærke effekten af kosten. Hvis du har hudsygdommen dermatitis herpetiformis, kan det være endnu mere langvarigt, før du oplever forbedringer.
Laktoseintolerans og cøliaki
Mange, der netop har fået diagnosen cøliaki, oplever samtidig problemer med at tåle laktose. Dette skyldes, at den skadede tyndtarm midlertidigt ikke producerer enzymet laktase, som er nødvendigt for at nedbryde mælkesukker. Symptomer som mavesmerter og diarré kan være tegn på dette.
I de første uger eller måneder efter diagnosen kan det derfor være en god idé at reducere eller helt undgå laktose. Heldigvis findes der mange gode alternativer som laktosefri mælkeprodukter, fast ost og smør, som fortsat kan indgå i kosten. Hvis du gerne vil fortsætte med at drikke almindelig mælk, kan du købe enzymet laktase på apoteket, som hjælper med at nedbryde laktosen.
Her på webshoppen finder du mange laktosefri produkter.
Vitaminer og mineraler: Vær opmærksom på mangler
Da en skadet tarm ikke optager næringsstoffer optimalt, kan du i starten have brug for tilskud af bestemte vitaminer og mineraler. Dette kan inkludere:
- Vitamin B12 (vigtigt for energi og nerver)
- Vitamin D (styrker knogler og immunforsvar)
- Calcium (nødvendigt for knoglesundhed)
- Jern (forebygger træthed og blodmangel)
Hvede og rug indeholder mange B-vitaminer, vitamin E, calcium og jern, som du ikke får fra glutenfri produkter baseret på stivelse (f.eks. majs- eller hvedestivelse). Derfor er det vigtigt at have en varieret kost med masser af naturligt glutenfri råvarer som quinoa, boghvede, havre (særligt certificeret glutenfri), frugt, grøntsager, kød, fisk, æg og mejeriprodukter.
Hvis du er i tvivl om din næringsstofstatus, kan det være en god idé at tale med en læge eller diætist om behovet for tilskud.
Gode vaner i hverdagen
At leve glutenfrit kræver opmærksomhed i dagligdagen. Her er nogle praktiske tips:
1. Læs varedeklarationer grundigt
Gluten kan være skjult i mange produkter som sovs, pølser, chips og slik. Lær at spotte skjulte kilder til gluten i ingredienslisten.
2. Undgå krydskontaminering
Selv små mængder gluten kan skade tarmen. Brug separate skærebrætter, brødristere og smør, hvis du bor med andre, der spiser glutenholdige produkter.
3. Fokuser på naturligt glutenfri fødevarer
I stedet for at købe for mange glutenfri erstatningsprodukter, sørg for at spise naturligt glutenfri fødevarer som kartofler, ris, kød, grøntsager, bær og nødder.
4. Find gode glutenfri alternativer
Prøv glutenfri havregryn, quinoa, amarant og boghvede i stedet for traditionelle kornprodukter.
5. Planlæg dine måltider
Det kan være svært at finde glutenfri muligheder på farten, så hav altid en snack eller madpakke med dig.
Lev et fuldendt og nydelsesfuldt glutenfrit liv
Mange oplever, at de får en ny energi og velvære, når de har levet glutenfrit i noget tid. Der findes heldigvis masser af lækre glutenfri alternativer, og hos Løvegården har vi et bredt udvalg af glutenfri produkter, der gør det let at spise godt uden gluten.
Har du brug for inspiration? Du finder masser af spændende glutenfri kage, brød osv her på webhoppen.